Índex de l`article

Eduardo VerásteguiEl dia 18 de febrer de 2010, Josep Maria Rovira, va fer, al Col·legi Mestral, una xerrada sobre la conversió de l'Eduardo Verástegui, el contingut de la qual, pel seu interès, transcrivim a continuació.

Una conversió de cine (Una bella història). Eduardo Verástegui

Ha començat la quaresma, que és aquest temps que l’església dedica a recordar als homes la necessitat de conversió. 40 dies en record del temps que Jesús passà al desert abans d’iniciar la seva vida pública.

“Una bella història”, és el títol d’un llibre que parla de conversió, de cine, i de vida: la conversió d’un artista de cine, Eduardo Verástegui, que va ser cantant amb el grup Kairo, protagonista de telenoveles mexicanes, un dels “latin lovers” més desitjats, amb una vida dedicada a perseguir els diners, l’èxit fàcil i el plaer i que es converteix (a Hollywood!). És decideix a canviar una vida sense sentit (mai més intervenir en pel·lícules que ofenguin a la Fe, a la seva família, a la comunitat llatina), es fa productor de pel·lícules i junt amb altres constitueix una productora, “Metanoia Films”, que fa una pel·lícula “Bella” que ha difós un cant a favor de la vida per tot el món i que ja ha salvat vides, evitant avortaments d’embarassades que mancades d’ajuda es plantejaven avortar. Va guanyar el premi més important del festival de Toronto, el “People’s Choice Award”, premi que altres anys havien guanyat pel·lícules com “Amelie”,“American Beauty” i “La vida es bella”. Els èxits econòmics d’aquesta pel·lícula amb un pressupost baix i que es va rodar amb menys d’un mes, així com la seva acollida en tot el món, han estat notables. Aquesta pel·lícula, avui és utilitzada per grups pro-vida per ajudar a noies i dones amb embarassos no desitjats.

Póster de BellaDe la conversió d’Eduardo Verástegui es poden constatar uns quants aspectes interessants a comentar:

  • Una base familiar cristiana. Una formació de base totalment oblidada però que l’havia viscut en el si de la seva família.
  • Una mare que resa pel seu fill, ... i que el seu fill ho sap.
  • Una inquietud sobre el sentit de la seva vida.
  • Una persona amiga que el fa pensar.
  • Busca ajudes.
  • No fuig del seu lloc (Hollywood-cine), davant d’un primera intenció contrària.
  • Necessita transmetre.
  • Col·labora amb altres.
  • Evita que es quedi només en un sentiment fugaç.


Abans de comentar-los en més detall, repassem breument el que l’església ens proposa en aquest temps de quaresma.

Hi ha una veritat que no cal demostrar gaire: en la vida, en molts àmbits: en l’empresa, en el treball de cadascú, els esportistes d’élite, a nivell personal;... o es lluita per avançar, per fer-ho millor,... o es retrocedeix. No és possible quedar-se immòbils. Si dius, prou! o ja està bé!, estàs perdut. És aquest salt endavant, que a vegades s’ha de fer malgrat la complicació o fins i tot el risc que comporta, el que fa que una empresa es mantingui, ja no dic que creixi. Això, aquesta intuïció de que hem de fer quelcom per no anar endarrere, comporta una reflexió que ens permet situar-nos on estem i ens permet fer el retoc convenient o un canvi important.

Doncs en la nostra vida de fe passa el mateix. I per això, pel mateix motiu, l’església ens proposa aquest temps per fer un salt endavant, aquesta conversió en la que tornem el cor cap a Déu

No ha de ser una època més, repetició cíclica d’un temps final d’hivern i principi de primavera, ... sinó que hauríem de tenir la consciència que Déu a través de la seva església, ens invita a tornar començar, a retrobar una nova llum en la nostra vida de fe, un petit o gran canvi en el que El tinguem més present i més present, també, el pla que té previst per cada un de nosaltres.

És aquest Déu de la paràbola del fill pròdig en la que el Pare està esperant a la porta de casa seva la tornada del fill ... Probablement el canvi que ens convé no és molt gran, o potser si, però en tot cas és no quedar-nos parats.

Canvi que ha de servir per millorar en el comportament amb la nostra família, en el nostre treball, fer més grata la convivència on Déu ens ha col·locat...

Aquest Déu que busca a tothom .... com en el cas d’Eduardo Verástegui, que el va anar a buscar a Hollywood!

Repassem, doncs, alguns trets de la seva conversió que ens han de fer pensar per tal de millorar durant aquesta quaresma la nostra vida i la dels que depenen de nosaltres. Aspectes que es troben en el llibre abans esmentat, “Una bella historia”, o en la web d’Eduardo Verástegui tant en l’entrevista que el canal de televisió americana EWTN li fa o en la conferència que no fa gaire va donar a la UIC (Universitat General de Catalunya).